Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Műanyag flakonból üvegház - DIY

Épp az idei bazsalikomom sorsán gondolkodtam, miközben a nyári szélvédőmosó folyadékommal mentem hazafelé. 

A fűszernövények közül egyedül a bazsalikomot vetem minden évben magról. Első évben még csini üvegházakat csináltam szörpös üvegekből, utána csak letakartam, és tavaly például csak elvetettem, és kész. Meg is lett az eredménye. Úgy a magok általában, de a bazsalikom egészen biztosan igényli a takarást élete első időszakában. Sok módszer létezik. Jó, ha van egy üvegházad. Ha nincs, elég a cserepeket beletenni egy műanyag zacskóba. Minden nap szellőztetni kell, és öntözgetni, szóval ez elég macera, mert mikor előbújnak a palánták, akkor még arra is figyelni kell, hogy ne érjen hozzá a zacskó. A legjobb, ha a kaspót letakarod egy nagyobb műanyag flakon félbevágott ajával, szintén naponta fel kell emelni, megöntözni, visszatenni, de nekem ez bevált. Úgyhogy idén üvegházat gondoltam barkácsolni, és a szélvédőmosóra pillantva már tudtam is, hogy miből!

Amire szükséged lesz:

Szélvédőmosó folyadék flakonja. Úgyis itt a tavasz, ne dobd ki, ha kiürül.

Ültető tál. Én a héten elültetett árvácskáim gyári 10-es ültető tálcáját használtam. Utálom kidobni ezeket, úgyhogy nálam mindig van. De jó lehet egy gyorsétteremből elhozott műanyag edény is, csak annak lyukaszd ki az alját!

Palántaföld

Magok

Spriccelő

Sniccer vagy olló

Gumikesztyű

Vágd ki a műanyag flakon oldalát. Egy kis felhajtható ablakot csinálunk. A flakon oldálán fog állni az üvegház, ezért vigyázz, hogy ott hagyj egy kis peremet, mert így nem fog kifolyni a víz. A flakon felső élénél pedig kicsit vágd föntebb, úgy könnyebben hajlik majd, mintha az élénél megállsz.

Ültesd el a magokat. Az ilyen kis apróságoknak bőven elég, ha rászórod a föld tetejére, és vékonyan betakarod egy kevés további földdel. Spricceld meg jó alaposan.

Ügyeskedd bele a tálcádat a flakonba. Nem mondom, hogy könnyű, de nem is nehéz. Menni fog. És ami a jó hír: hogy pont belefér!

Kész is vagy. Az ablak, amit vágtunk rajta, nekem konkrétan önzáró lett, de egy ragasztószalaggal rögzítheted az öntözések közt, ha neked kinyílik. Az fontos, hogy zárt legyen, különben elszáll az üvegházhatás. Öntözni úgy tudod, hogy felhajtod az ablakot, és belocsolsz. Szellőztetni a kupakkal is lehet. A víz pedig a lyukacskákon keresztül a flakon aljába csorog, így alátét sem kell. 

Szuper lett, igaz? Én nagyon örülök neki! Kíváncsi leszek, lesz-e idén bazsalikomom. Remélem, igen!

0 Tovább

Csalán Smoothie

A csalánom elérte a veszekedési küszöbmagasságot, vagyis azt a növekedési szintet, amikor lassan elkerülhetetlenné válik annak a megvitatása, hogy lehet-e nekem csalánültetvényem a csodálatosan nyírt és szeretettel gondozott kertünk közepén. 

Pedig a válasz egyértelmű. A csalán gyógynövény. Nem tudtam eldönteni, Treben Mária terjengős méltatását linkeljem be, vagy Gyuri bácsi tapasztalatait, úgyhogy inkább röviden összefoglalom: egészséges. Vértisztító, magas a vastartalma, jó az ekcémára, a köszvényre, jó a tavaszi fáradtság ellen, hogy csak a legenyhébbeket említsem. 

És nem utolsó sorban, a legjobb, amit a növényeiddel tehetsz, ha megtámadták őket a tetvek! Eredetileg ez volt az oka, hogy megkíméltem a csalánt. Remek permetlevet készítek belőle évente többször is. A csalán pedig csak nőtt-növekedett, úgyhogy ezen a szép tavaszon, mikor elérte a veszekedési küszöbértéket, annyit szedtem, hogy jutott belőle nekünk is. 

Egy jó kis almás-csalános smoothie receptet próbáltam ki. 

Végy egy marék csalánt. Gumikesztyűvel, természetesen. Áztasd egy kicsit vízbe, hogy elmenjen a csípős hajlama. Centrifugázd ki a salátacenrifugával. Szerencsés esetben ezen a ponton már nem csíp. Két almát hámozz meg, dobd a turmixgépbe, öntsd fel annyi vízzel, hogy össze lehessen turmixolni, majd tedd bele a csalánt. Én tettem bele mézet, és egy fél citrom levét is, és gondolkoztam lenmagon és chiamagon, de azt most kihagytam. 

Két nagy pohár gyümölcsturmix lett belőle. A színe, mint a spenóté, szóval a gyerekek elől nem kellett eldugni. Az íze remek lett, olyan zöld és almás. Igazi tavaszi. 

Szóval az összetevők:

2 alma

egy marék csalán

1 kiskanál méz

fél citrom leve

Egészségetekre!

Legközelebb a csalánteát próbálom ki! Egy-két szár friss csalánt le kell forrázni fél liter vízzel, kicsi ideig állni hagyni, és reggelente éhgyomorra fogyasztani. Azt írják, hogy napi 1,5-2 dl-t ne lépjük túl, ha kúraszerűen fogyasztjuk. Nem tudom. Majd leírom, ha kipróbáltam. Addig is itt egy csalánbarát konyhatündér cikke.  

Kövessétek az Ecset és Tűpárna facebook-oldalát, vagy az Instagram fiókot, hogy mindig értesüljetek a friss posztokról! 

0 Tovább

Fűszernövény táblácskák - DIY

Ma ejtettem meg a szokásos első tavaszi fűszermag vetést. 

Van egy kis emelt ágyásunk. Nagyobb volt, de idén kipróbáljuk ezt a picikét. Nem vagyok nagy növénytermesztő, de a fűszernövények még nálam is megteremnek. Most a petrezselyem és a kapor állt sorba, meg vetettem mellé egy kis spenótot. De minek. Úgyse lesz belőle semmi, az sose sikerül.

A kezdetek kezdetén a szokásos módon jelöltük a betakart magocskákat: botra rászúrtuk a papírzacskóját, az eső meg lemállasztotta. De hogy néz az ki! Úgyhogy ezt a rendkívüli fontossággal bíró dolgot is alapos kutatómunka előzte meg nálam, komoly gyűjtésem volt a különböző növényjelölő pálcikákból. Mondjuk szerencsém van, mert nálunk van leeső fadarab, csak kérni kell, és kapok. 

Szerezzetek ti is valahonnan, ha mást nem, nyelvlapot a háziorvostól, vagy a kreatív kellékes boltokból, és csináljunk apró táblácskákat a növényeinknek! Kell még hozzá valami filc, mondjuk krétafilc, vagy hobbiboltokból lakkfilc, ami nem mosódik le. Festhetitek is tőlem. 

DIY csinaldmagad fűszerkert kert fa

Először kicsit csiszold meg a fát, ha szálkás. A gyerekek belenyúlhatnak, kár érte.

DIY csinaldmagad fűszerkert kert fa

Fogd a filcet, és írd rá a neveket. 

DIY csinaldmagad fűszerkert kert fa

Már csak el kell ültetni a magokat, és mellészúrni ezt a műremeket!

DIY csinaldmagad fűszerkert kert fa

Gyűjtöttem pár változatot, szemezgessetek! 

DIY csinaldmagad fűszerkert kert fa

Krumplihámozós trükk www.marthastewart.com

Hatalmas tábla, ami a Holdról is látszik thebluebasket.blogspot.hu

Tábla grafikusoknak. lobstermonkey.typepad.com
 

Jó munkát!

0 Tovább
123
»

Ecset és tűpárna

blogavatar

DIY blog - Mindennapi apróságokat mutatok be a blogon, amit összegyűjtöttem magamnak, amit kitaláltam magamnak, és amivel az életünket díszítem. Próbáld ki te is!

Legfrissebb bejegyzések

2018.06.18.
2018.06.08.

Utolsó kommentek