Citromfüvem is van, bár idén az oregánó majdnem megfojtotta, most ültethetem át, ha jövőre is szeretnék citromfű teát iszogatni. Márpedig szeretnék, mert csodás illata van, nagyjából igénytelen, és kiváló idegnyugtató!

Alvászavarokra is javasolják, depresszió ellen kúraszerűen alkalmazható, orbáncfűvel keverve pedig a PMS tüneteire szuper! 

DIY citromfű kert gasztro csináldmagad

Azért jó, hogy van ez a blog nekem, mert kipróbálom végre, amit egyébként halogatnék. Halogattam volna idén is a citromfűszörp főzést, de megembereltem magam, és idén végre kipróbáltam! 

Citromfű szörp:

1 l víz

1 nagy csokor citromfű

1 kg cukor

2,5 dkg citromsav (4 teáskanál)

A citromfüvet öntsd fel a vízzel, és egy napra tedd hűtőbe! Másnap 10-15 perc forralás után szűrd le, (én visszapótoltam az elvesztett vizet), öntsd hozzá a cukrot és a citromsavat, és még 5 perc forralás után töltsd üvegekbe. Mehet a dunsztba!

És a tapasztalat: nekem nem tetszik. Olyan, mint egy citromos cukorszirup beazonosíthatatlan zöld mellékízzel. Én nem tudtam felidézni benne azt, amiért a citromfüvet szeretem. Ráadásul rengeteg citromfű kell hozzá. És gondolom, a forralástól a hatóanyagok is megcsappannak. Legközelebb maradok a teánál. 

Ha félted a jó citromfüvedet szörpre pazarolni, mert az a típus vagy, akinek télre elfogy a szufla, és jó lesz egy kis nyugtató, vidító tea, akkor szárítsd meg az összes levelet!

A citromfüvet júniusban, a virágzás előtt kell szedni először, és ha szerencsénk van, szeptemberben még egy adagra való citromfüvet betakaríthatunk. A föld fölött 5-10 cm-es tarlót hagyva vágd le a citromfüvet. Szárítani csak a leveleit kell. Én ott rögtön leülök a fűbe, és leszedegetem az illatos leveleket. Tálba teszem, és száraz, hüvös, szellős helyen hagyom megszáradni. Ne nagyon törjétek össze a leveleket, mert akkor megfeketedik. Néhány naponta forgasd meg a leveleket, hogy egyenletesen tudjon száradni. A száraz leveleket én zacskókba csomagolom, és egész évben teaként fogyasztjuk. 

DIY citromfű kert gasztro csináldmagad

Citromfű tea:

Rém egyszerű: fogd a szárított leveleket, és forrázd le. 15 perc áztatás után szűrd le, és idd meg!