A csalánom elérte a veszekedési küszöbmagasságot, vagyis azt a növekedési szintet, amikor lassan elkerülhetetlenné válik annak a megvitatása, hogy lehet-e nekem csalánültetvényem a csodálatosan nyírt és szeretettel gondozott kertünk közepén. 

Pedig a válasz egyértelmű. A csalán gyógynövény. Nem tudtam eldönteni, Treben Mária terjengős méltatását linkeljem be, vagy Gyuri bácsi tapasztalatait, úgyhogy inkább röviden összefoglalom: egészséges. Vértisztító, magas a vastartalma, jó az ekcémára, a köszvényre, jó a tavaszi fáradtság ellen, hogy csak a legenyhébbeket említsem. 

És nem utolsó sorban, a legjobb, amit a növényeiddel tehetsz, ha megtámadták őket a tetvek! Eredetileg ez volt az oka, hogy megkíméltem a csalánt. Remek permetlevet készítek belőle évente többször is. A csalán pedig csak nőtt-növekedett, úgyhogy ezen a szép tavaszon, mikor elérte a veszekedési küszöbértéket, annyit szedtem, hogy jutott belőle nekünk is. 

Egy jó kis almás-csalános smoothie receptet próbáltam ki. 

Végy egy marék csalánt. Gumikesztyűvel, természetesen. Áztasd egy kicsit vízbe, hogy elmenjen a csípős hajlama. Centrifugázd ki a salátacenrifugával. Szerencsés esetben ezen a ponton már nem csíp. Két almát hámozz meg, dobd a turmixgépbe, öntsd fel annyi vízzel, hogy össze lehessen turmixolni, majd tedd bele a csalánt. Én tettem bele mézet, és egy fél citrom levét is, és gondolkoztam lenmagon és chiamagon, de azt most kihagytam. 

Két nagy pohár gyümölcsturmix lett belőle. A színe, mint a spenóté, szóval a gyerekek elől nem kellett eldugni. Az íze remek lett, olyan zöld és almás. Igazi tavaszi. 

Szóval az összetevők:

2 alma

egy marék csalán

1 kiskanál méz

fél citrom leve

Egészségetekre!

Legközelebb a csalánteát próbálom ki! Egy-két szár friss csalánt le kell forrázni fél liter vízzel, kicsi ideig állni hagyni, és reggelente éhgyomorra fogyasztani. Azt írják, hogy napi 1,5-2 dl-t ne lépjük túl, ha kúraszerűen fogyasztjuk. Nem tudom. Majd leírom, ha kipróbáltam. Addig is itt egy csalánbarát konyhatündér cikke.  

Kövessétek az Ecset és Tűpárna facebook-oldalát, vagy az Instagram fiókot, hogy mindig értesüljetek a friss posztokról!