Fűszernövény táblácskák - DIY

Ma ejtettem meg a szokásos első tavaszi fűszermag vetést. 

Van egy kis emelt ágyásunk. Nagyobb volt, de idén kipróbáljuk ezt a picikét. Nem vagyok nagy növénytermesztő, de a fűszernövények még nálam is megteremnek. Most a petrezselyem és a kapor állt sorba, meg vetettem mellé egy kis spenótot. De minek. Úgyse lesz belőle semmi, az sose sikerül.

A kezdetek kezdetén a szokásos módon jelöltük a betakart magocskákat: botra rászúrtuk a papírzacskóját, az eső meg lemállasztotta. De hogy néz az ki! Úgyhogy ezt a rendkívüli fontossággal bíró dolgot is alapos kutatómunka előzte meg nálam, komoly gyűjtésem volt a különböző növényjelölő pálcikákból. Mondjuk szerencsém van, mert nálunk van leeső fadarab, csak kérni kell, és kapok. 

Szerezzetek ti is valahonnan, ha mást nem, nyelvlapot a háziorvostól, vagy a kreatív kellékes boltokból, és csináljunk apró táblácskákat a növényeinknek! Kell még hozzá valami filc, mondjuk krétafilc, vagy hobbiboltokból lakkfilc, ami nem mosódik le. Festhetitek is tőlem. 

DIY csinaldmagad fűszerkert kert fa

Először kicsit csiszold meg a fát, ha szálkás. A gyerekek belenyúlhatnak, kár érte.

DIY csinaldmagad fűszerkert kert fa

Fogd a filcet, és írd rá a neveket. 

DIY csinaldmagad fűszerkert kert fa

Már csak el kell ültetni a magokat, és mellészúrni ezt a műremeket!

DIY csinaldmagad fűszerkert kert fa

Gyűjtöttem pár változatot, szemezgessetek! 

DIY csinaldmagad fűszerkert kert fa

Krumplihámozós trükk www.marthastewart.com

Hatalmas tábla, ami a Holdról is látszik thebluebasket.blogspot.hu

Tábla grafikusoknak. lobstermonkey.typepad.com
 

Jó munkát!

0 Tovább

Franciacsat készült a fagyűjteményemből - DIY

Nagy gyűjtögetők vagyunk, ezt el kell ismernem. 

De mit csináljak, ha olyan szép a világ? Nálunk egy kirándulás után a csomagtartó fakéregdarabokkal, kavicsokkal, falevéllel, termésekkel van tele. Én is kiveszem a részem, naná. Ezeket a kis fadarabokat több körben gyűjtögettem, éppen pont franciacsatnak. Úgyhogy nagyon örülök, hogy végre kipróbálom!

DIY csinaldmagad fa franciacsatt haj

Amire szükséged lesz hozzá:

Fadarabok

Súrolókefe

Franciacsat alap

Ragasztópisztoly

Valami csiszolóeszköz, én a kis Dremel fúrómat használtam. 

Sniccer, ha másképp nem megy.

DIY csinaldmagad fa franciacsatt haj

Válaszd ki a fadarabodat. Nem könnyű, de dönteni kell. Meg kell kicsit takarítani, lesúrolni. Próbáld rá a franciacsatot. Látni fogod, hogy egy kis homorú vájatot kell kialakítani benne, hogy szépen belesimuljon a csat. 

DIY csinaldmagad fa franciacsatt haj

Én a kis Dremel fúrómmal csiszoltam ki a vájatot, de a másik csatnál nekiestem sniccerrel, direkt, hogy kipróbáljam, és azt kell mondanom, hogy lehet, hogy rosszul néz ki, de egy ceruzahegyezésen edződött anyukának ez nem lehet akadály. 

DIY csinaldmagad fa franciacsatt haj

DIY csinaldmagad fa franciacsatt haj

Ha kész van a vájat, portalanítsd, mondjuk egy súrolókefével, próbáld bele a franciacsatot. Jó? Na, akkor mehet a ragasztás. A legegyszerűbb módon egy ragasztópisztoly segítségével ragasztd fel a csatot, és kész is vagy!

DIY csinaldmagad fa franciacsatt haj

DIY csinaldmagad fa franciacsatt haj

Csináltam egy nagyobbat is. 

DIY csinaldmagad fa franciacsatt haj

DIY csinaldmagad fa franciacsatt haj

Tetszik? Jó munkát!

0 Tovább

Ásványmedál - DIY

Általában marokköveket gyűjtök, amik nincsenek előkészítve medálnak. Az, hogy hogy kerüljön a nyakamba, feladja a leckét. Az előző posztban egyszerű makramé technikával foglaltam körbe őket. Most megmutatom, hogy rézdróttal hogyan ügyeskedtem. 

Ezt az ötletet a gyerkőcöm óvónénijétől lestem el. Éppen azon gondolkoztam, hogyan tudnám úgy felkötni a köveket, hogy minél több látsszon a kő felületéből, amikor megpillantottam az óvónéni nyakában egy csodás opált. Dróttal volt körbefonva, na nem egészen úgy, ahogy most én elkészítem,hanem sokkal szebben, mívesebben, és még gyögyök is voltak talán melléfűzve, nekem azonban elindította az agyamat arra, hogy ki kellene próbálnom valami hasonlót ehhez, és ahhoz az ötlethez, ami az agyamban textilből már félig összeállt. 

Lehet, hogy azért eresztem ilyen bő lére, hogy mentegetőzhessek kicsit, ugyanis ez egyáltalán nem a szakterületem, ahogy mi magunk közt az ilyesmit nevezzük, "megbindzsiztem" a nyakláncokat. 

DIY csinaldmagad ékszer nyaklánc ásvány

Bindzsizés következik. 

Amire szükséged lesz hozzá:

Ásványok, kövek

Vékony drót

Fogó, amivel a drótot könnyebben megbindzsizheted. 

Valami bőrszíj vagy szalag, amire a medál kerül. 

DIY csinaldmagad ékszer nyaklánc ásvány

Az ötlet lényege, hogy a követ közrefogja két olyan "karika", ami kisebb, mint a kő, így nem tud kiesni egyik oldalon sem. A két "karikát" pedig összefűztem, hogy egymáshoz képest se mozduljanak el. Ennyi az egész. 

A drótot hajtsd félbe, úgy, hogy hosszabb legyen majd a munkadarabod, mint a kő kerülete. Egy harmadik szálat hajts hozzá, ami a fűzés lesz. Ez legyen hosszabb. Mondjuk, kétszer akkora. Vágd le. 

Fogd a kezedbe a két szálat. A harmadik szálat először rögzítsd egy-két tekeréssel az egyik oldalra, majd egyik dróttól a másikig lazán fond körbe cikk-cakkban, ahogy a képen látod. Nem kell szorosra, jobb, ha mozog. 

DIY csinaldmagad ékszer nyaklánc ásvány

DIY csinaldmagad ékszer nyaklánc ásvány

Tedd rá a követ, és óvatosan vond be. A két tartószálat tekerd össze úgy, hogy tartsa majd a követ. Kisebb legyen, mint a kő kerülete. Egyik oldalon, másik oldalon. Ha ügyes vagy, a fűzés szépen rásimul a kövecskédre. 

DIY csinaldmagad ékszer nyaklánc ásvány

DIY csinaldmagad ékszer nyaklánc ásványA medál tartó szemét úgy alakítottam ki, hogy addig tekergettem a maradék drótot, amíg ki nem alakult egy szem. Maradékot le kell vágni. Felfűzöd és kész. Nem baj, ha sánta kicsit, annál nyersebb az egész. 

DIY csinaldmagad ékszer nyaklánc ásvány

DIY csinaldmagad ékszer nyaklánc ásvány

Én készítettem is rögtön egy pár ilyen medált.

Remélem, kedvet kaptatok!

Jöhet a következő?

0 Tovább

Makramé nyaklánc - DIY

Szép köveket néhány ügyes csomóval a nyakadba akaszthatod. 

Amire szükséged lesz hozzá:

Kövek. Az én válogatásomban csiszolt és csiszolatlan marokkövek, és egy sóderkavics is van, amit a kisfiamtól kaptam ajándékba. A férjem szerint az lett a legszebb. 

Különféle zsinórok, hímzőfonal.

Vágj le 4db kb. 120 cm-es szálat a hímzőfonalból. Középen csomózd össze mind. Osz szét négy csoportra, vagyis két-két szálra. Csomózd össze őket. Utána válaszd szét a párokat, és a szomszédaival csomózd össze, majd még egyszer ugyanígy. 

Tedd bele a követ, és a tetején mind a nyolc szálat csomózd össze. Kész vagy. Én négyes fonással összefontam a szárakat. Próbáltam lefilmezni, de egyelőre vállalhatatlan. A négyes fonás lényege, hogy az egyik oldalon egy fonalat "kerülsz meg", amásikon meg kettőt. Próbáld ki, menni fog. 

A magnezitemnél pedig egyszerűen csak elhelyeztem egy-egy csomót a két szár alján, és tetején is. Ez azért jó, mert nem fogsz belegabalyodni, amikor fel szeretnéd venni.  A szárak végét én egyszerűen csak megcsomóztam, hosszú nyaklánc lesz, simán fel lehet venni.

Hogy tetszik? Szerinted is a sóderkavics a legszebb?

0 Tovább

Tavaszi pillangók, gyerekekkel - DIY

A hatévesem hajtogatta, a négyévesem kiszínezte. 

Miközben szerkesztettem a képeket az előző bejegyzésemhez, a gyerekek körülöttem sündörögtek. A nagyobbik kisfiamnak nagyon tetszettek a fázisfotók, el is meséltem neki szavakkal, majd kérte, hajtogassak neki egyet. Hajtogattam. Ő kiszínezte. 

Utána térült-fordult, és hozta a sajátját! Meghajtotta, kiszínezte, aztán jött a következő. Ezt a kicsi kapta, kiszínezte ő is. 

Próbáljátok ki ti is!

Nem kell hozzá más, csak A4-es papír, és színes ceruza. A papírt vágjátok négyzet alakúra, és kezdődhet a móka. 

Jó szórakozást!

0 Tovább

Ecset és tűpárna

blogavatar

DIY blog - Mindennapi apróságokat mutatok be a blogon, amit összegyűjtöttem magamnak, amit kitaláltam magamnak, és amivel az életünket díszítem. Próbáld ki te is!

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek