Anyák napi kedvesség zsugorfóliából. 

Hű, de rég szeretném kipróbálni ezt a gyerektenyér-lenyomatos zsugorfólia mókát! Most végre összeszedtem mindent hozzá, úgyhogy kipróbáltuk. A technika lényege, hogy valamilyen rajzot, vagy lenyomatot kell felvinni egy speciális fóliára, ez a zsugorfólia, majd sütőben összezsugorítjuk, és cuki kis miniatűrák születnek. Mi hűtőmágneseket készítettünk a nagymamáknak. 

Amire szükséged lesz:

Zsugorfólia - dekorboltban kapható. Mi egy átlátszó A4-est vettünk, aminek az egyik oldala fel van csiszolva.

Akrilfesték - egy külföldi blogon azt olvastam, hogy a fényes akrilfesték alkalmas erre a nyomatozásra, a matt nem. Úgyhogy mi csak a fényest próbáltuk ki. Nem tudom, milyen lenne a matt. 

Ecset,

Olló,

Alkoholos filc,

Kétoldalú ragasztó,

Mágnesfólia.

Két pár gyerekkéz.

A gyerekek kezét befestettük az akrilfestékkel, és lenyomatot készítettünk vele a zsugorfólia dörzsis felére. Gyorsan kell dolgozni, hogy a festék ne száradjon meg a kezeken. Először féltem, hogy a hibák miatt újra kell kezdeni, de végül mindent megtartottam, és a végén kiderült, hogy mivel összetöpörödik, a hibák is olyan kicsik lesznek, hogy nem számít. Szerintem.

Aggódtam még amiatt is, hogy egy A4-es elég lesz-e vajon a két gyereknek, de ahogy a képen látszik, rendben volt minden. Mivel csak kék festékem volt itthon, és egy kis szürke, az egyikük kezéhez kicsit világosabb színt kevertem.

Meg kell várni, hogy megszáradjon a festék. Utána megkértem a fiúkat, hogy segítsenek kivágni, de csak Gyuri vállalkozott rá. Itt megint csak aggódtam, mert nem könnyű kivágni ezt a fóliát, könnyen beszakadt, amikor Gyurika vágta. De nem gond ez sem, a zsugorodásnál eltűntek a szakadásnyomok. 

A tenyerek fényes felére alkoholos filccel ráírtam a gyerekek nevét, és az évszámot. Ha kulcstartót, vagy medált szeretnétek, akkor most kell kilyukasztani valahol. 

Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem a tenyereket, a festett oldalával lefelé. Egyesével sütöttem ki őket. Előmelegített sütőben 180-200°C-on 3 percig sült. (A zsugorfóliás bejegyzésekben 180°C, és 2-5 perc szerepel.) Felpúposodik, majd kisimul, és akkor kész is. Kb a negyedére ment össze. 

A festett felét lefújtam színtelen akril lakkal. A neten van, ahol műgyantával kenik le, máshol színtelen körömlakkot javasolnak. Nekem ez volt. Valamiért bemattult, nem tudom, mi baja a lakkomnak, de mindegy, jó így. A hátuljára kétoldalú ragasztóval méretre vágott mágnesfóliát ragasztottam. 

Prímán fent marad a vaslapon. Jó lesz. 

Háztartási hulladékból is lehet ilyet készíteni, a "6-os számú" gyorscsomagoló edényműanyag alkalmas a célra. Nekem volt itthon négyféle műanyagdoboz, amit erre tettem félre, de egyik se zsugorodott. Mondjuk egyik se "6-os számú" volt. 

Itt egy videó, ezen a zsugorodás is látszik. 

Jó szórakozást!