Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Eperlekvár - DIY

Kész van már az eperlekvárod?

Régebben hozzá se kezdtem volna a lekvárfőzéshez. Ilyenkor gyerekkorom gigantikus lekvárfőzései jutottak eszembe. Tengernyi gyümölcs, befőttesüvegek hada, na, nem, kösz szépen. 

Aztán egyszer olvastam egy cikket arról, hogy ezt lehet 1 kg gyümölccsel is csinálni. Sőt, ha ilyen kicsiben próbálod, lehet ízesíteni, variálni, próbálkozni, és ami a legfontosabb, lehet élvezni ezt az egészet.

Ez a forradalmi gondolat azonnal lezavart a piacra, és fél óra múlva kész volt életem legfinomabb málnalekvárja. Azóta se csináltam jobbat. Ellenben mindenféle lekvárral pakolom tele a polcot. Az első versenyző minden évben az eper!

DIY csináldmagad eper gastro kert lekvár

Hozzávalók:

1 kg eper,

60 dkg cukor,

fél citrom leve, 

1 csomag Dzsemfix Extra 2in1.

DIY csináldmagad eper gastro kert lekvár

1 kg gyümölcsből kb 4 db kicsi befőttesüvegnyi lekvár lesz. Egyszerre maximum 2 kg-nak állok neki. De ha valaki durván nyomja, tőlem! Az arányokat tartsd meg, a mennyiségeket szorozd be!

DIY csináldmagad eper gastro kert lekvár

Az epret válogasd ki, csumázd le, és mosd meg! Öntsd rá a cukrot, és hagyd állni egy kicsit, amíg levet ereszt. Utána add hozzá a fél citrom levét, és forrald föl! Botmixerrel törd össze a gyümölcsöt! Forrald, amíg jól esik. Én az 5 perces lekvárra esküszöm, mert annak a legfrissebb az íze. Az old school lekvárok íze a hosszú főzési idő miatt karamellásabb. Ez ízlés dolga, ha rövid neked az öt perc, addig főzöd, amíg olyan íze nem lesz, amilyet szeretsz. A habot a tetejéről muszáj leszedni, mert csúnya lesz tőle a lekvár az üvegekben. Ha úgy érzed, készen állsz az üvegbe töltésre, add hozzá a dzsemfixet, és forrald még egy percig. Utána zuttyantsd bele a megtisztított üvegekbe. Csavard rá a tetejét, fordítsd fel gyorsan, és hagyd fejenállni 5 percig. Utána fordítsd vissza, tedd be dunsztba, és takarítsd fel a romokat. Az egész fél óra. Na jó, egy. Ez így azért vállalható, nem?

DIY csináldmagad eper gastro kert lekvár

5 Tovább

Ne maradj le a bodzáról!

Ha gyorsan biciklire pattansz, talán még elcsíped az idei bodzaszezon végét! Nekem szerencsém volt, hogy a múlt hétvégén végre találtam olyan bokrot, ami kellő távolságra van a poros utaktól. Telepakoltam egy nagy szatyrot illatos bodzavirággal!

Én annyit tudok a bodzáról, hogy megfázás ellen jó, és hogy arra pont nem szeretem, mert izzasztó hatása van, és valahogy nekem olyankor "nemgyerebe". Egyéb jótékony hatásainak megismerésére ismét Gyuri bácsi oldalát javaslom. A lényeg, hogy a bodza jó illatú, és a bodzaszörp finom! Ezért minden évben elszerencsétlenkedek vele. 

DIY csináldmagad bodza kert gastro szörp

Bodza limonádé:

Tinédzser koromban tanultam egy barátnőm nővérétől. Friss, üdítő ital, nem kell hígítani, gyorsan elkészül, és rendkívül gyorsan el is fogy. Egy öt literes üvegbe tedd bele a következő hozzávalókat.

Kb. 20 bodzavirág, 

20 dkg cukor

3 citrom karikára vágva,

annyi víz, amennyi belefér.

A virágokat tedd a befőttesüveg aljára, öntsd rá a cukrot, a vizet, és a felkarikázott citromokat. A citromokat érdemes kicsit megnyomkodni. Az arányokat természetesen változtathatod. Három napig érdemes állni hagyni, naponta megkeverni. Ezután le kell szűrni, én ilyenkor szoktam a citromokból kinyomni annyi levet, amennyit csak lehet, és már ihatod is! Hűtőben eláll pár napig, de nem tudom meddig, mert még sose vártuk meg, hogy megromoljon. 

DIY csináldmagad bodza kert gastro szörp

Bodzaszörp:

Anyósom rengeteg kiváló szörpöt szokott főzni, idén az ő receptjét szerettem volna kipróbálni. Ám éppen aznap olvastam egy barátnőm receptjét is, és kicsit összekavarodtam. Sőt, még az összetevőkkel is szűkén voltam. Illetve nehezen tartom magam receptekhez, úgyhogy itt most azt a verziót teszem közzé, amit én csináltam. Az öt literes befőttesüveg legyen itt is az alap.

Hozzávalók:

30 dkg bodzavirág. De én nem mértem le, hanem majdnem teleraktam bodzával az üveget. 

60 dkg cukrot tettem hozzá, 

5-6 teáskanál citromsavat tettem bele, de így utólag nekem kevés. Azért óvatosan, mert 1 tk citromsav 1 dl citromlének felel meg!

Annyi víz, amennyi belefér. 

A hozzávalókat öntsd össze. 3-5 napig kell állni hagyni, minden nap megkevergetve. A végén le kell szűrni, és szörpös üvegekbe tölteni. Nátriumbenzoáttal tartósítható, de bevallom, ilyen kicsi adagoknál én a tartósítást mindig a citromsavra bízom. 

Ha szeretnéd, a leszűrt levet fel is főzheted. Tartósítani a kihűlt lét kell majd.

DIY csináldmagad bodza kert gastro szörp

Bodza tea:

Ha mégis kedvet kaptál, hogy hideg téli megfázásos estéken bodza teával kúráld magad, szárítsd le a bodzavirág tányérkákat! Papírzacskóban egy évig biztos eláll. Tovább is, de hát minek? Jövőre újra jön a bodzaszezon!

Ha tetszenik a bejegyzés, kövesd a blogot a facebookon, és az instán!

0 Tovább

Csalán Smoothie

A csalánom elérte a veszekedési küszöbmagasságot, vagyis azt a növekedési szintet, amikor lassan elkerülhetetlenné válik annak a megvitatása, hogy lehet-e nekem csalánültetvényem a csodálatosan nyírt és szeretettel gondozott kertünk közepén. 

Pedig a válasz egyértelmű. A csalán gyógynövény. Nem tudtam eldönteni, Treben Mária terjengős méltatását linkeljem be, vagy Gyuri bácsi tapasztalatait, úgyhogy inkább röviden összefoglalom: egészséges. Vértisztító, magas a vastartalma, jó az ekcémára, a köszvényre, jó a tavaszi fáradtság ellen, hogy csak a legenyhébbeket említsem. 

És nem utolsó sorban, a legjobb, amit a növényeiddel tehetsz, ha megtámadták őket a tetvek! Eredetileg ez volt az oka, hogy megkíméltem a csalánt. Remek permetlevet készítek belőle évente többször is. A csalán pedig csak nőtt-növekedett, úgyhogy ezen a szép tavaszon, mikor elérte a veszekedési küszöbértéket, annyit szedtem, hogy jutott belőle nekünk is. 

Egy jó kis almás-csalános smoothie receptet próbáltam ki. 

Végy egy marék csalánt. Gumikesztyűvel, természetesen. Áztasd egy kicsit vízbe, hogy elmenjen a csípős hajlama. Centrifugázd ki a salátacenrifugával. Szerencsés esetben ezen a ponton már nem csíp. Két almát hámozz meg, dobd a turmixgépbe, öntsd fel annyi vízzel, hogy össze lehessen turmixolni, majd tedd bele a csalánt. Én tettem bele mézet, és egy fél citrom levét is, és gondolkoztam lenmagon és chiamagon, de azt most kihagytam. 

Két nagy pohár gyümölcsturmix lett belőle. A színe, mint a spenóté, szóval a gyerekek elől nem kellett eldugni. Az íze remek lett, olyan zöld és almás. Igazi tavaszi. 

Szóval az összetevők:

2 alma

egy marék csalán

1 kiskanál méz

fél citrom leve

Egészségetekre!

Legközelebb a csalánteát próbálom ki! Egy-két szár friss csalánt le kell forrázni fél liter vízzel, kicsi ideig állni hagyni, és reggelente éhgyomorra fogyasztani. Azt írják, hogy napi 1,5-2 dl-t ne lépjük túl, ha kúraszerűen fogyasztjuk. Nem tudom. Majd leírom, ha kipróbáltam. Addig is itt egy csalánbarát konyhatündér cikke.  

Kövessétek az Ecset és Tűpárna facebook-oldalát, vagy az Instagram fiókot, hogy mindig értesüljetek a friss posztokról! 

0 Tovább

Ecset és tűpárna

blogavatar

DIY blog - Mindennapi apróságokat mutatok be a blogon, amit összegyűjtöttem magamnak, amit kitaláltam magamnak, és amivel az életünket díszítem. Próbáld ki te is!

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek