Kész van már az eperlekvárod?

Régebben hozzá se kezdtem volna a lekvárfőzéshez. Ilyenkor gyerekkorom gigantikus lekvárfőzései jutottak eszembe. Tengernyi gyümölcs, befőttesüvegek hada, na, nem, kösz szépen. 

Aztán egyszer olvastam egy cikket arról, hogy ezt lehet 1 kg gyümölccsel is csinálni. Sőt, ha ilyen kicsiben próbálod, lehet ízesíteni, variálni, próbálkozni, és ami a legfontosabb, lehet élvezni ezt az egészet.

Ez a forradalmi gondolat azonnal lezavart a piacra, és fél óra múlva kész volt életem legfinomabb málnalekvárja. Azóta se csináltam jobbat. Ellenben mindenféle lekvárral pakolom tele a polcot. Az első versenyző minden évben az eper!

DIY csináldmagad eper gastro kert lekvár

Hozzávalók:

1 kg eper,

60 dkg cukor,

fél citrom leve, 

1 csomag Dzsemfix Extra 2in1.

DIY csináldmagad eper gastro kert lekvár

1 kg gyümölcsből kb 4 db kicsi befőttesüvegnyi lekvár lesz. Egyszerre maximum 2 kg-nak állok neki. De ha valaki durván nyomja, tőlem! Az arányokat tartsd meg, a mennyiségeket szorozd be!

DIY csináldmagad eper gastro kert lekvár

Az epret válogasd ki, csumázd le, és mosd meg! Öntsd rá a cukrot, és hagyd állni egy kicsit, amíg levet ereszt. Utána add hozzá a fél citrom levét, és forrald föl! Botmixerrel törd össze a gyümölcsöt! Forrald, amíg jól esik. Én az 5 perces lekvárra esküszöm, mert annak a legfrissebb az íze. Az old school lekvárok íze a hosszú főzési idő miatt karamellásabb. Ez ízlés dolga, ha rövid neked az öt perc, addig főzöd, amíg olyan íze nem lesz, amilyet szeretsz. A habot a tetejéről muszáj leszedni, mert csúnya lesz tőle a lekvár az üvegekben. Ha úgy érzed, készen állsz az üvegbe töltésre, add hozzá a dzsemfixet, és forrald még egy percig. Utána zuttyantsd bele a megtisztított üvegekbe. Csavard rá a tetejét, fordítsd fel gyorsan, és hagyd fejenállni 5 percig. Utána fordítsd vissza, tedd be dunsztba, és takarítsd fel a romokat. Az egész fél óra. Na jó, egy. Ez így azért vállalható, nem?

DIY csináldmagad eper gastro kert lekvár