Megnőtt a mentám, lehet szárítani!

A menta közkedvelt kerti fűszernövény lett a közelmúltban azon nagyszerű tulajdonsága folytán, hogy terjed, mint a gyom, igénytelen, és kiirthatatlan. Finom illata van, jól megy a limonádéhoz, és még élénkít is. 

DIY csináldmagad kert menta gasztro

A mentát virágzás előtt kell begyűjteni, évente többször is akár. Én júniusban és szeptemberben jutok oda. Idén kicsit előbb jött a nagy meleg, úgyhogy már lehet is szedni a mentát. Kb. 15 cm szárat hagyok a tövén, hogy növekedjen. Javaslom, hogy hagyj szabadon is nőni egy keveset, hogy egész nyáron legyen friss mentád!

DIY csináldmagad kert menta gasztro

Szárítás előtt nem kell megmosni a szárakat, de csak a levelek használhatók, ezért a szárakról óvatosan le kell őket tépkedni. Próbáltam már szárítás után fosztani meg a levelektől, mentánál ez nekem nem ment jól. Szellősen terítsd, és hűvös, árnyékos, szellős helyen szárítsd meg. Néhány naponta forgasd meg! 

Mentás limonádé:

1l víz

1 citrom leve

2 ek cukor

1 szár menta levele, összetörve.

A limonádét készítsd el a szokásaid szerint, és ízesítsd mentalevelekkel. A leveleket érdemes kicsit megtörni, hogy intenzívebb legyen az íze. 

DIY csináldmagad kert menta gasztro

Menta tea:

A szárított mentaleveleket leforrázzuk, rövid ideig állni hagyjuk, és leszűrjük. Ízesítés nélkül is nagyon finom!

Itt van még néhány ötlet, i is próbálok belőle néhányat!

DIY csináldmagad kert menta gasztro