Ha gyorsan biciklire pattansz, talán még elcsíped az idei bodzaszezon végét! Nekem szerencsém volt, hogy a múlt hétvégén végre találtam olyan bokrot, ami kellő távolságra van a poros utaktól. Telepakoltam egy nagy szatyrot illatos bodzavirággal!

Én annyit tudok a bodzáról, hogy megfázás ellen jó, és hogy arra pont nem szeretem, mert izzasztó hatása van, és valahogy nekem olyankor "nemgyerebe". Egyéb jótékony hatásainak megismerésére ismét Gyuri bácsi oldalát javaslom. A lényeg, hogy a bodza jó illatú, és a bodzaszörp finom! Ezért minden évben elszerencsétlenkedek vele. 

DIY csináldmagad bodza kert gastro szörp

Bodza limonádé:

Tinédzser koromban tanultam egy barátnőm nővérétől. Friss, üdítő ital, nem kell hígítani, gyorsan elkészül, és rendkívül gyorsan el is fogy. Egy öt literes üvegbe tedd bele a következő hozzávalókat.

Kb. 20 bodzavirág, 

20 dkg cukor

3 citrom karikára vágva,

annyi víz, amennyi belefér.

A virágokat tedd a befőttesüveg aljára, öntsd rá a cukrot, a vizet, és a felkarikázott citromokat. A citromokat érdemes kicsit megnyomkodni. Az arányokat természetesen változtathatod. Három napig érdemes állni hagyni, naponta megkeverni. Ezután le kell szűrni, én ilyenkor szoktam a citromokból kinyomni annyi levet, amennyit csak lehet, és már ihatod is! Hűtőben eláll pár napig, de nem tudom meddig, mert még sose vártuk meg, hogy megromoljon. 

DIY csináldmagad bodza kert gastro szörp

Bodzaszörp:

Anyósom rengeteg kiváló szörpöt szokott főzni, idén az ő receptjét szerettem volna kipróbálni. Ám éppen aznap olvastam egy barátnőm receptjét is, és kicsit összekavarodtam. Sőt, még az összetevőkkel is szűkén voltam. Illetve nehezen tartom magam receptekhez, úgyhogy itt most azt a verziót teszem közzé, amit én csináltam. Az öt literes befőttesüveg legyen itt is az alap.

Hozzávalók:

30 dkg bodzavirág. De én nem mértem le, hanem majdnem teleraktam bodzával az üveget. 

60 dkg cukrot tettem hozzá, 

5-6 teáskanál citromsavat tettem bele, de így utólag nekem kevés. Azért óvatosan, mert 1 tk citromsav 1 dl citromlének felel meg!

Annyi víz, amennyi belefér. 

A hozzávalókat öntsd össze. 3-5 napig kell állni hagyni, minden nap megkevergetve. A végén le kell szűrni, és szörpös üvegekbe tölteni. Nátriumbenzoáttal tartósítható, de bevallom, ilyen kicsi adagoknál én a tartósítást mindig a citromsavra bízom. 

Ha szeretnéd, a leszűrt levet fel is főzheted. Tartósítani a kihűlt lét kell majd.

DIY csináldmagad bodza kert gastro szörp

Bodza tea:

Ha mégis kedvet kaptál, hogy hideg téli megfázásos estéken bodza teával kúráld magad, szárítsd le a bodzavirág tányérkákat! Papírzacskóban egy évig biztos eláll. Tovább is, de hát minek? Jövőre újra jön a bodzaszezon!

Ha tetszenik a bejegyzés, kövesd a blogot a facebookon, és az instán!