Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Oregánó

Legszívesebben azt a címet adtam volna, hogy oregánó, a sunyi kis túlélő, úgy haragszom rá idén. Ha valaki megkérdezte volna tőlem, hogy menta-citromfű-oregánó harcból melyikük kerül ki győztesen, hát biztos nem az oregánót mondtam volna! Pedig igen. Ő az, aki szinte teljesen kiszorította az imádott citromfüvemet, sőt, még a mentámat is, ami szerintem ellentmond minden épeszű feltételezésnek. Ki is vágnám a francba, ha nem imádnám ezt is annyira, mint a többi fűszernövényemet. 

Oregánó. Még a neve is gyönyörű! A görögök szerint Aphrodité ajándékozta az embereknek, hogy boldogságot vigyen az életünkbe. Hát lehet rá haragudni? 3000 éves fűszernövény, gyakorlatilag végigkísérte a történelmet. Hát szívós, ez kiderült.

Az olasz és görög ételekhez alap, és egyáltalán: a bazsalikom után a leggyorsabban fogyó fűszer a konyhámban. Idén legalább tuti kitart a készlet tavaszig. Ellentétben a citromfűvel. De mindegy.   

Az oregano szárítása egyszerű, és gyors. Szárral együtt kis csokorba felfüggesztve lehet szárítani, mert a száraz levelek könnyen lemorzsolhatók majd a szárról. 

0 Tovább

Citromfű szüret

Citromfüvem is van, bár idén az oregánó majdnem megfojtotta, most ültethetem át, ha jövőre is szeretnék citromfű teát iszogatni. Márpedig szeretnék, mert csodás illata van, nagyjából igénytelen, és kiváló idegnyugtató!

Alvászavarokra is javasolják, depresszió ellen kúraszerűen alkalmazható, orbáncfűvel keverve pedig a PMS tüneteire szuper! 

DIY citromfű kert gasztro csináldmagad

Azért jó, hogy van ez a blog nekem, mert kipróbálom végre, amit egyébként halogatnék. Halogattam volna idén is a citromfűszörp főzést, de megembereltem magam, és idén végre kipróbáltam! 

Citromfű szörp:

1 l víz

1 nagy csokor citromfű

1 kg cukor

2,5 dkg citromsav (4 teáskanál)

A citromfüvet öntsd fel a vízzel, és egy napra tedd hűtőbe! Másnap 10-15 perc forralás után szűrd le, (én visszapótoltam az elvesztett vizet), öntsd hozzá a cukrot és a citromsavat, és még 5 perc forralás után töltsd üvegekbe. Mehet a dunsztba!

És a tapasztalat: nekem nem tetszik. Olyan, mint egy citromos cukorszirup beazonosíthatatlan zöld mellékízzel. Én nem tudtam felidézni benne azt, amiért a citromfüvet szeretem. Ráadásul rengeteg citromfű kell hozzá. És gondolom, a forralástól a hatóanyagok is megcsappannak. Legközelebb maradok a teánál. 

Ha félted a jó citromfüvedet szörpre pazarolni, mert az a típus vagy, akinek télre elfogy a szufla, és jó lesz egy kis nyugtató, vidító tea, akkor szárítsd meg az összes levelet!

A citromfüvet júniusban, a virágzás előtt kell szedni először, és ha szerencsénk van, szeptemberben még egy adagra való citromfüvet betakaríthatunk. A föld fölött 5-10 cm-es tarlót hagyva vágd le a citromfüvet. Szárítani csak a leveleit kell. Én ott rögtön leülök a fűbe, és leszedegetem az illatos leveleket. Tálba teszem, és száraz, hüvös, szellős helyen hagyom megszáradni. Ne nagyon törjétek össze a leveleket, mert akkor megfeketedik. Néhány naponta forgasd meg a leveleket, hogy egyenletesen tudjon száradni. A száraz leveleket én zacskókba csomagolom, és egész évben teaként fogyasztjuk. 

DIY citromfű kert gasztro csináldmagad

Citromfű tea:

Rém egyszerű: fogd a szárított leveleket, és forrázd le. 15 perc áztatás után szűrd le, és idd meg!

0 Tovább

Mentaszüret

Megnőtt a mentám, lehet szárítani!

A menta közkedvelt kerti fűszernövény lett a közelmúltban azon nagyszerű tulajdonsága folytán, hogy terjed, mint a gyom, igénytelen, és kiirthatatlan. Finom illata van, jól megy a limonádéhoz, és még élénkít is. 

DIY csináldmagad kert menta gasztro

A mentát virágzás előtt kell begyűjteni, évente többször is akár. Én júniusban és szeptemberben jutok oda. Idén kicsit előbb jött a nagy meleg, úgyhogy már lehet is szedni a mentát. Kb. 15 cm szárat hagyok a tövén, hogy növekedjen. Javaslom, hogy hagyj szabadon is nőni egy keveset, hogy egész nyáron legyen friss mentád!

DIY csináldmagad kert menta gasztro

Szárítás előtt nem kell megmosni a szárakat, de csak a levelek használhatók, ezért a szárakról óvatosan le kell őket tépkedni. Próbáltam már szárítás után fosztani meg a levelektől, mentánál ez nekem nem ment jól. Szellősen terítsd, és hűvös, árnyékos, szellős helyen szárítsd meg. Néhány naponta forgasd meg! 

Mentás limonádé:

1l víz

1 citrom leve

2 ek cukor

1 szár menta levele, összetörve.

A limonádét készítsd el a szokásaid szerint, és ízesítsd mentalevelekkel. A leveleket érdemes kicsit megtörni, hogy intenzívebb legyen az íze. 

DIY csináldmagad kert menta gasztro

Menta tea:

A szárított mentaleveleket leforrázzuk, rövid ideig állni hagyjuk, és leszűrjük. Ízesítés nélkül is nagyon finom!

Itt van még néhány ötlet, i is próbálok belőle néhányat!

DIY csináldmagad kert menta gasztro

0 Tovább

Ecset és tűpárna

blogavatar

DIY blog - Mindennapi apróságokat mutatok be a blogon, amit összegyűjtöttem magamnak, amit kitaláltam magamnak, és amivel az életünket díszítem. Próbáld ki te is!

Legfrissebb bejegyzések

2018.06.18.
2018.06.08.

Utolsó kommentek