Épp az idei bazsalikomom sorsán gondolkodtam, miközben a nyári szélvédőmosó folyadékommal mentem hazafelé. 

A fűszernövények közül egyedül a bazsalikomot vetem minden évben magról. Első évben még csini üvegházakat csináltam szörpös üvegekből, utána csak letakartam, és tavaly például csak elvetettem, és kész. Meg is lett az eredménye. Úgy a magok általában, de a bazsalikom egészen biztosan igényli a takarást élete első időszakában. Sok módszer létezik. Jó, ha van egy üvegházad. Ha nincs, elég a cserepeket beletenni egy műanyag zacskóba. Minden nap szellőztetni kell, és öntözgetni, szóval ez elég macera, mert mikor előbújnak a palánták, akkor még arra is figyelni kell, hogy ne érjen hozzá a zacskó. A legjobb, ha a kaspót letakarod egy nagyobb műanyag flakon félbevágott ajával, szintén naponta fel kell emelni, megöntözni, visszatenni, de nekem ez bevált. Úgyhogy idén üvegházat gondoltam barkácsolni, és a szélvédőmosóra pillantva már tudtam is, hogy miből!

Amire szükséged lesz:

Szélvédőmosó folyadék flakonja. Úgyis itt a tavasz, ne dobd ki, ha kiürül.

Ültető tál. Én a héten elültetett árvácskáim gyári 10-es ültető tálcáját használtam. Utálom kidobni ezeket, úgyhogy nálam mindig van. De jó lehet egy gyorsétteremből elhozott műanyag edény is, csak annak lyukaszd ki az alját!

Palántaföld

Magok

Spriccelő

Sniccer vagy olló

Gumikesztyű

Vágd ki a műanyag flakon oldalát. Egy kis felhajtható ablakot csinálunk. A flakon oldálán fog állni az üvegház, ezért vigyázz, hogy ott hagyj egy kis peremet, mert így nem fog kifolyni a víz. A flakon felső élénél pedig kicsit vágd föntebb, úgy könnyebben hajlik majd, mintha az élénél megállsz.

Ültesd el a magokat. Az ilyen kis apróságoknak bőven elég, ha rászórod a föld tetejére, és vékonyan betakarod egy kevés további földdel. Spricceld meg jó alaposan.

Ügyeskedd bele a tálcádat a flakonba. Nem mondom, hogy könnyű, de nem is nehéz. Menni fog. És ami a jó hír: hogy pont belefér!

Kész is vagy. Az ablak, amit vágtunk rajta, nekem konkrétan önzáró lett, de egy ragasztószalaggal rögzítheted az öntözések közt, ha neked kinyílik. Az fontos, hogy zárt legyen, különben elszáll az üvegházhatás. Öntözni úgy tudod, hogy felhajtod az ablakot, és belocsolsz. Szellőztetni a kupakkal is lehet. A víz pedig a lyukacskákon keresztül a flakon aljába csorog, így alátét sem kell. 

Szuper lett, igaz? Én nagyon örülök neki! Kíváncsi leszek, lesz-e idén bazsalikomom. Remélem, igen!